קישורים: המדריך השלם

19 באוגוסט 2020

בניית קישורים היתה ונשארה אחת הפעולות החשובות בתהליך הקידום האורגני ואחד הנושאים המדוברים שמעסיקים לא רק אנשי SEO, אלא גם בעלי אתרים ומשווקים בכלל. אני אגיד יותר מזה, אין כמעט יום שעובר בלי שאני מקבל שאלות על קישורים. הנה טעימה מאיך נראה האינבוקס שלי:

  • מה זה קישור טוב ומאיפה מביאים קישור טוב?
  • מה זה קישור רע ואיך מזהים אותו?
  • מה זה סמכותיות של אתר ואיך היא נקבעת?

ועוד ועוד. אני בטוח שאני לא צריך להרחיב, כי אם אתם כאן, לא רק שאתם יודעים על מה אני מדבר, אלא גם בטח יש לכם שאלות משלכם שתרצו להוסיף. אז לא לדאוג, אני אגע בהכל.

קישורים: מה הסיפור איתם ולמה הם כל כך חשובים כשעושים קידום אורגני?

גוגל הוא רובוט, אנחנו מסכימים על זה, נכון?
אין לו באמת דרך להכנס אתר אחרי אתר, לקרא את התוכן, לדרג את העיצוב ולהחליט איזה ציון בין 1 ל-100 הוא נותן לו. אז איך בכל זאת הוא קובע את דירוג האתרים?
על פי פרמטרים מדידים והתנהגות שהוא מזהה כטבעית או מניפולטיבית. הוא מתוכנת להתייחס לגורמים מסויימים שהוגדרו כחשובים ולקבוע את טיב האתר על פי הם. אחד הגורמים האלה, והמשמעותי שבהם, הוא – קישורים.

גוגל רואה קישור מאתר אחר כהמלצה. בואו נקביל את זה לחיים עצמם. תחשבו עליכם, רגע לפני שאתם נוסעים ליעד מסויים בעולם, או קונים מחשב או מכונית חדשה. מה יהיה אחד הדברים הראשונים שתעשו? תבקשו המלצות מחברים ותשאלו אותם לדעתם. למה? כי הם חברים שלכם, הם אמינים, הם יגידו לכם את האמת והם רוצים בטובתכם. קישורים הם ההמלצות של העולם הדיגיטלי. אתר שמקשר לאתר אחר בעצם בא ואומר לכם, הי, כדאי לכם להכנס לאתר הזה, כי אני כבר הייתי בו, קראתי את התוכן בו, מצאתי אותו כמועיל וערכי, ולכן, אני משוכנע שגם אתם תמצאו בו ערך. פשוט ככה. וכשגוגל רואה שיש אתר שממליץ על אתר אחר אז היא מסיקה שאכן יש פה משהו ששווה התייחסות, ולכן, היא תתן לזה משקל באופן שבו היא תדרג את אותו אתר.

אבל יש אבל. ממש לא כל קישור יעשה את אותו אפקט, יש פה תורה מאחורי זה ואם לא תעשו את הדברים בצורה נכונה וטבעית ככל האפשר, אתם אפילו יכולים לגרום לאתר נזק. מה לעשות, לא כל הקישורים נולדו שווים, וכשאתם מקבלים קישור, חשוב לבחון את הרלוונטיות שלו לתחום שלכם, את הסמכותיות שלו, את האמינות שלו וכן הלאה.

אחת ולתמיד: איך עושים קישורים טבעיים באופן מלאכותי?

בואו נתחיל רגע מההתחלה ונבין איך בכלל הגענו למקום שאנחנו נמצאים בו היום.

באו מקדמי אתרים, שמעו שקישורים מקבלים הרבה חשיבות מגוגל והתחילו להציף. הרסו את הרעיון היפה הזה של המלצות תוכן עם מלא קישורי סרק מרוסיה, סין והודו, לא משנה השפה, לא חשוב התחום, והופ, האתרים אכן קפצו מעלה. מנוע החיפוש התמלא בתוצאות מביכות וגוגל הבינה את זה והחליטה לשים סוף לחגיגה. הפינגווין (עדכון) הגיע והתחיל לעשות סדר ולבדוק האם הקישורים טבעיים או לא. אבל אנחנו לא יכולים הרי להסתמך רק על קישורים שהם 100% טבעיים אם אנחנו רוצים להתקדם. ואז יבואו המתחכמים ויגידו (בצדק!), אבל איך בכלל גוגל יודעת?

אז הסכמנו כבר שגוגל היא רובוט. וכרובוט, גוגל לא באמת יודעת אם שמתי קישור כי באמת יש בו ערך או כי מישהו שילם לי על זה או כי עשיתי החלפה. מה שכן הרובוט הזה מבין זה דפוסי התנהגות, לכן, העצה הכי טובה שאוכל לתת לכם היא זו: תסתכלו על הדברים מלמעלה. תנתקו את הקשר הרגשי או העסקי שלכם לאתר וחשבו כמו מישהו שאין לו שום אינטרס, כלומר, רדפו אחר הערך, ואחר הערך בלבד. עכשיו בואו נכנס יותר לעומק ונבין מה זה בדיוק אומר ואיך נראה קישור טוב.

בודקים את ה-C class בכתובות ה-IP של הדומיינים המקשרים

בדיקה אחת שאני תמיד עושה היא לבדוק את היחס בין הדומיינים המקשרים לבין ה-סי קלאס שלהם. אני יודע שזה נשמע סינית, אבל אסביר. כתובת IP מורכבת מ-4 קבוצות של מספרים, למשל 192.158.1.38. קבוצת המספרים השלישית היא הסי קלאס (C class). אז, אני נכנס לראות את הדומיינים שמקשרים אליי (דרך מג׳סטיק, או וובמסטר טול, או מה שאתם משתמשים) ואז מציץ בכתובת הIP שמהם הם הגיעו. קבוצת המספרים השלישית, כאמור, מעידה על הקרבה בין השרתים. כשאני רואה שקבוצת המספרים הזו היא זהה, אני יכול להסיק שהשרתים יושבים קרוב ושיש בינהם קרבה גיאוגרפית. כלומר, ככל הנראה יש קשר בין האתרים האלה.
למה זה חשוב?
כי גוגל היא רובוט, זוכרים?
והיא יודעת לנתח נתונים יבשים ודפוסי התנהגות. לכן, כשהיא רואה 20 דומיינים מקשרים שחולקים רק 2 רכיבי סי קלאס, אז נדלקת לה נורה אדומה. היא מתחילה לחשוד שאולי מדובר בחוות אתרים, או שאולי כולם שייכים לאותו אתר או חברת אחסון. ואז היא אומרת, אוקי, סבבה, אם קבלתם את כל הלינקים מאותו מקור, כנראה שהלינקים לא הגיעו בצורה טבעית ולכן אין סיבה שתקבלו על זה קרדיט.

שורה תחתונה: הרבה קישורים שחולקים רכיבי סי קלאס זהים מעוררים את חשדה של גוגל. השאיפה היא שמכל סי קלאס יקשר אלינו דומיין אחד בלבד כך שהיחס בין הדומיינים ובין הסי קלאס יהיה כמה שיותר קרוב ל-1. זה המצב הטבעי והאידיאלי ואחד הדברים הראשונים שאני בודק בפרופיל הקישורים של אתר מסויים.

בודקים את רלוונטיות האתר המפנה לתחום שלנו

אחת השאלות היותר נפוצות שאני מקבל היא ״איך אפשר לדעת איזה קישור נחשב לקישור איכותי?״ והנה אני הולך לענות עליה. אז קישור איכותי ימדד על פי 2 גורמים עיקריים:

  • חוזק הקישור, שיוכרע על פי מידת החוזק של האתר המקשר.
  • רלוונטיות הקישור, שתוכרע על פי הקשר בין האתר המקשר לתחום בו עוסק האתר שלנו. כשאין קשר בין התחומים, למשל, קונדיטוריה שמקשרת לחנות נעליים, הקישור לא יראה טבעי ולא יהיה מועיל.

כדי לבדוק את שני אלה, נכנס למגסטיק ונסתכל בעיקר על 2 פרמטרים: Trust ו- Citation.
היחס בינהם יעזור לנו להבין איפה עומד האתר שלנו מבחינת אמינות ואיכות הקישורים שבו.
בואו נבין איך עושים את זה.
נתחיל מה-Trust.
הטראסט (Trust) יספר לנו בעצם כמה כוח אנחנו מקבלים מאתרים שקשורים ורלוונטים לתחום שלנו.
הסייטיישן (Citation) יספר לנו על הכוח שאנחנו מקבלים מכל האתרים המקשרים, ולא בהכרח אלה שקשורים או רלוונטים לתחום שלנו.
אני רק רוצה להדגיש שבשני המקרים לא מדובר בציון רשמי מגוגל. זה בסך הכל כלי פנימי של מג׳סטיק שעוזר לי לאמוד את המצב של האתר.
השאיפה שלי היא שהמספר הזה יהיה זהה. כלומר, שכל האתרים שיקשרו אליי יגיעו מאתרים רלוונטים. ולא רק זה, אני רוצה שהיחס בינהם יהיה 1. כלומר, שלא יהיה לי מספר גבוה בסייטיישן כי אז זה אומר שמקשרים אליי בצורה זדונית ולא טבעית.

שורה תחתונה: נרצה להבטיח הטראסט שווה או גדול מהסייטיישן. כשהמג׳סטיק מראה אחרת, כנראה שאנחנו מקבלים קישורים מאתרים לא רלוונטים, מה שעלול לפגוע בנו.

בודקים שיש תמהיל תקין של קישורי פולואו ו- נו-פולואו

תמהיל קישורים טבעי של אתר נראה בערך ככה: יש כמה קישורים בפולואו (אלה שמעבירים כוח לאתר, ״לינק-ג׳וס״), כמה קישורים בנו-פולואו (לא הכי טבעי, אבל מקובל שיש כמה כאלה) וקישורי תמונה. הדגש הוא זה: נכון שיש קישורים מסויימים שעדיפים על קישורים אחרים, אבל המצב הבריא והטבעי ביותר מכיל את כל סוגי הקישורים האלה. כמובן שהיחס בינהם צריך להיות מוטה לקישורי פולואו, אבל כולם צריכים להיות חלק מהאתר שלכם.

שורה תחתונה: אין אתר שיש לו רק מאלה או רק מאלה. צריך להציג תמהיל של הכל, ואם אני צריך לבחור את אחוז הנו-פולואו, הייתי אומר שהוא איפושהו בין 20 ל40 אחוז.

בודקים את היחס בין קישורים לעמודים פנימיים ובין קישורים לעמוד הבית

אוקי, אז תוכן הוא המלך, כולנו מסכימים על זה, כן?
וכל חודש אנחנו כותבים תוכן או משקיעים תקציבים ביצירת תוכן לאתר, אמת?
יופי. עכשיו תגידו לי, האם זה הגיוני שנשקיע בתוכן, נייצר תוכן והקישורים שיפנו אלינו יקשרו לעמוד הבית? כנראה שלא. זה לא נראה טבעי במיוחד. כי תכלס, מה קורה?
אני כותב תוכן טוב > נכנס טראפיק > אנשים אוהבים אותו > רוצים לשתף > שמים לינק למאמר.
הנה, תחשבו על עצמכם עכשיו. אתם קוראים את המאמר הכי מקיף ומעניין שאי פעם קראתם על קישורים. אתם רוצים לשתף קולגות ובעלי אתרים. תקחו את הקישור שמופיע פה בשורת הURL או שתשלחו את הלינק של עמוד הבית שלי? הנקודה ברורה. קישור לעמוד הבית הוא לא טבעי ואין בו ערך, ולמרות זאת, לשם רוב האנשים מבקשים שהקישור שהם קונים יפנה, גם כשזה לא בהכרח נותן את הערך המקסימלי למשתמש.

אז קחו תרגיל ולכו לבדוק את היחס בין הקישורים לעמודים הפנימיים ובין קישורים שמפנים לעמוד הבית. תוכלו לעשות את זה ככה: ווב מאסטר טולס > לינקס יור סייט. שם תוכלו לפלח לפי איזה עמודים מקבלים קישורים, מאיפה אתם מקבלים אותם וכו׳. תייצאו את הקובץ ותבדקו שם את היחס בין הלינקים. הייתי אומר שיחס בין 70-30 לטובת קישורים פנימיים זה יחס שנראה טבעי ותקין. אין באמת סיבה לקשר לעמוד הבית, ואתר שמעלה תוכן ומקבל קישורים לעמוד הבית, זה אתר שמשדר לגוגל ״אף אחד לא מדבר על התוכן שלי״. וזו כבר בעיה.

שורה תחתונה: תמיד תשאלו את עצמכם – מה אתם רוצים להשיג, לאן אתם רוצים לקשר ומה הדבר הטבעי ביותר לעשות. זכרו שקישורים לעמודים פנימיים הם הרבה יותר טבעיים מאשר קישורים לעמוד הבית ושמרו על יחס של 70-30 לטובתם.

בודקים את ורסטיליות האנקורים

עוד טעות נפוצה היא להשתמש כל הזמן באותו אנקור, שהוא במקרה גם מילת המפתח שאותה אתם רוצים לקדם. למשל, ״חנות נעליים״, כל מאמר שאתם קונים לצורך קישור, אתם מבקשים לינק מהביטוי ״חנות נעליים״. עכשיו אני רוצה לשאול אתכם שאלה, אם הייתם מקבלים את הלינק הזה בצורה טבעית, האם הגיוני שכולם היו מפנים אליכם באותו אופן? יפה.
אז אין צורך להאכיל את גוגל בכפית, היא מבינה איך אנשים מדברים, ויותר מזה, היא גם מבינה מתי אתם עושים עליה מניפולציות. וזה עוד בלי שדברנו על החיפושים הקוליים, לכן חשבו יותר על ההקשרים הסמנטיים ופחות על רשימת מילות המפתח שלכם. תכניסו את הקישורים בצורה טבעית ומדוברת וקשרו לעמודים רלוונטים ובעלי ערך שאליהם תרצו לשלוח את הקהל שלכם.

שורה תחתונה: נגמרו הימים של קישור מביטוי אחד, אין בזה הגיון וזה לא טבעי. צרו גיוון באנקורים וחשבו איך אנשים היו מקשרים אליכם לו לא הייתם מבקשים מהם לעשות את זה. זכרו, גוגל הוא רובוט שבודק דפוסים. ברגע שהוא מזהה דפוס לא טבעי, זה מיד שולח איתות שמשהו לא בסדר.

בודקים את תדירות קבלת הקישורים

יש בעלי אתרים שחושבים ככה: ״אני רוצה לתת לאתר שלי בוסט ולכן אני אקנה החודש 50 קישורים וככה אני אעלה מלא דירוגים בגוגל״. אז סבבה, זורם איתכם, אבל מה יקרה חודש אחרי? יש לכם תקציב לעוד 50? כי כל ירידה משמעותית במספר הקישורים תסמן לגוגל ״אתר בירידה דרסטית לפניך״. וזה עוד לפני שאני מדבר על כמה לא טבעי הדפוס של 2 קישורים > 3 קישורים > 50 קישורים > 0 קישורים. ברגע שתפסיקו לקבל קישורים באופן שקבלתם קודם, וברגע שהמתחרים שלכם ימשיכו לקבל קישורים בצורה עקבית, גוגל תבין שהאתר שלכם בנסיגה מולם ושהם מצליחים לייצר יותר עניין, מה שיגרום להם להתקדם על חשבונכם. אז זאת לא הכמות כמו האיכות והעקביות. זה לא בהכרח שגוגל רוצה לראות המון קישורים כמו שהיא רוצה המשכיות, ובעיקר אם המתחרים שלכם עושים עבודה טובה בגזרה הזאת וממשיכים לקבל קישורים על בסיס קבוע.

אז לא למהר עם לינקים, ובעיקר לזכור שאם אתם לא יכולים להבטיח ששנה-שנתיים קדימה תוכלו לשמור על אותה כמות פחות או יותר, כדאי לצמצם מלכתחילה. אני ממליץ מראש לחשוב ברמה השנתית כמה קישורים תוכלו להרשות לעצמכם מבחינה תקציבית ואז לבנות את אסטרטגיית הקישורים שלכם סביב זה. נגיד החלטתם לקנות 50 קישורים בשנה, זה אומר שהממוצע החודשי הוא באיזור ה4. דרך נכונה לבנות את זה היא פעם 3 קישורים בחודש, פעם 3 קישורים בחודש, פעם 4 קישורים בחודש, פעם 5 וכן הלאה. הרבה פעמים שואלים אותי כמה קישורים צריך כדי להתקדם, אבל האמת היא שאין מספק אחיד לכולם. אני יכול לומר שבין 2 קישורים בחודש ל10 קישורים בחודש נחשב לטווח טוב, אבל מאד תלוי באיכות הקישורים ובמה שהמתחרים שלכם עושים.

חידוד: להכניס קישור חדש למאמר ישן זה לא מצב טבעי ולכן גם לא יעזור יותר מדי. אם המאמר יעבור רענון והלינק יצא מתוך האיזור החדש שנכתב – זה כבר יהיה יותר הגיוני.

שורה תחתונה: אין מה להפיץ בקישורים בלי שיהיה לזה הסבר הגיוני וטבעי. אם לא תצליחו לשמור על הרמה והכמות לאורך זמן – אתם עלולים ללכת אחורה. לכן, המפתח הוא הדרגתיות וטבעיות.

פיסול PR

כל אתר מקבל כוח מלינקים שנכנסים פנימה ומוציא כוח עם לינקים שיוצאים החוצה. אז כמובן באו אנשים והתחכמו והתחילו להוסיף ״נו פולואו״ כשהם לא רצו לאבד כוח. וכמובן שגוגל הבינה שהמצב הזה לא מתאים לה ולקחה את השליטה חזרה לידיים שלה, אז תחסכו מעצמכם את כל ההינדוס וההשקעה המיותרת ותזכרו שאם אתם חושבים לשים לינק בנו-פולואו, אולי פשוט כדאי לוותר עליו. ואם החלטתם שאתם לא מוותרים עליו – שימו אותו בפולואו. אין שום טעם לעשות נו-פולואו לקישורים פנימיים בתוך האתר, גוגל לא אוהבת שמחליטים בשבילה.

מה שכן אפשר לעשות זה קישורי פולואו בכל מה שנוגע לקישורים פנימיים וקישורי נו פולואו לקישורים שהם מחוץ לאתר.

שורה תחתונה: אל תנסו להנדס את האתר ולשחק באופי הקישורים של האתר. כל קישור פנימי צריך להיות בפולואו ואם זה לא נראה לכם – כבר עדיף לא לשים קישור בכלל.

קישורי UTM – כן או לא ולמה לא

אז קישורי UTM מאפשרים לנו לספור כניסות שמגיעות ממקורות חיצוניים. נגיד עכשיו שילמתי 10,000 ש״ח על קישור מאתר חדשותי מוביל. מן הסתם אני ארצה לעקוב אחרי זה ולראות כמה כסף זה הכניס לי, לכן אני מסמן את הקישור הזה. אבל מה הבעיה בזה? בשלב הזה אתם כבר אמורים לומר לי בעצמכם, ״עידן, לא ככה נראה קישור ואז גוגל מזהה שהוא לא טבעי״. ואתם צודקים. אז אני אגיד שזה בהכרח עושה נזק, אבל כנראה שעדיף לא ״לשרוף״ קישור יקר ששילמתם עליו הרבה כסף בשביל לסמן אותו כUTM.

שורה תחתונה: מבין את הרצון לסמן אבל כדי שהקישור יפיק מקסימום תועלת, עדיף בלי.

עוד קטנות וחשובות:

 

  • נכון שעדיף שהקישור ימוקם כמה שיותר גבוה, אבל מה שאפילו יותר חשוב זו הרלוונטיות. אם תשימו קישור רק בשביל לשים קישור למעלה, זה לא יהיה אפקטיבי מדי. המטרה היא גם ״לחמם״ את הקורא ולגרום לו ללחוץ על הקישור. אז כשאתם חושבים על המיקום, זה קודם כל צריך להיות טבעי ואז כמה שיותר גבוה ובתחילת הפסקה.
  • כשאתם עושים מאמרי ״5 דברים שאתם חייבים ל…״ ואז מקשרים רק מפסקה אחת שבה יש לכם אינטרס קידום, אתם משדרים לגוגל דפוס לא אחיד. תחשבו תמיד איך הרובוט רואה את זה. עדיף לקשר גם מיתר הפסקאות, פשוט לא למתחרים ולא לדפים שיכולים לפגוע בכם (ויקיפדיה למשל).
  • כשאתם בוחרים אתר שיוציא לכם קישור, חשוב שתבדקו איך גוגל רואה אותו וכמה הוא רלוונטי לתחום שלכם. האם האתר הזה מקודם על הביטוי שאותו אתם רוצים לקדם? אם כן, מעולה, גוגל תבין שהקישור טבעי והגיוני (מה לא לעשות: לקשר מחנות של מוצרי אפיה למשחה של פטרת הציפורניים).
  • את כמות הקישורים החודשיים תגזרו מכמות הקישורים שמקבלים המתחרים שלכם.
  • לגבי כמות הקישורים היוצאים, הייתי אומר שאם מדובר במאמר ארוך ומורכב, הגיוני שמכל H2 יצא קישור.

מרגיש שעניתי על הכל.
אם לא – תשאירו לי פה למטה שאלות, אחזור אליכם, מבטיח.

מאמרי קידום אתרים נוספים